Първа копка на Лот 3.3 от магистрала “Струма”

На 30 август 2016 г. се състоя церемония по първа копка на Лот 3.3. „Кресна – Сандански“ от км 397+000 до км 420+624. Отсечката с обща дължина около 23,6 км е част от проект автомагистрала “Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница.

На събитието присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура”  инж. Лазар Лазаров и други официални лица.
Проектът се изгражда на инженеринг, със съфинансиране от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 – 2020 г., приоритетна ос 2 – „Развитие на пътната инфраструктура по „основната“ и „разширената“ Трансевропейска транспортна мрежа“.
Изграждането на автомагистрала „Струма” е приоритет на правителството, тъй като това е най-натовареният европейски транспортен коридор на територията на страната, каза министър Павлова и уточни, че от тази магистрала остават да бъдат изградени още само 60 км, с което ще бъдат спасени много човешки животи. Това обаче е и най-сложният участък. Той е разделен на 4 части като днес започва строителството на лот 3.3 с дължина 24 километра, два големи пътни възела при Кресна и Сандански, 12 големи мостови съоръжения. Срокът за завършването на отсечката е пролетта на 2019 година, но строителите имат професионализма и опита в магистралното строителство, така че им пожелавам да успеят да го завършват още в края на 2018 година, допълни тя.